De opbrengst van Zorg & ICT 2017

Wat levert deelname aan de beurs Zorg & ICT je op? In het geval van IHE meer naamsbekendheid, aanknopingspunten, vier nieuwe ambassadeurs en heel veel plezier.

Voor ze deelnam aan de IHE Helpt!-tour ‘de patient als partner in het zorgproces’ langs leveranciers als Alphatron, Meddex, Carestream, Nictiz, Agfa en Vanad Enovation, had ze nog nooit van IHE gehoord, Irmgard Zonnenberg van het RIVM, accountmanager van het Rijksvaccinatieprogramma. Haar collega Kim Vos evenmin. Zij is als accountmanager verantwoordelijk voor het programma Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE).

Ze zitten op een bankje met in hun handen een drankje, kijkend naar de IHE-stand die nu meer lijkt op een goedgevuld caféterras tijdens een mooie zomerdag in een voor de rest rustige buurt. Even bijkomen, want ze hebben veel gezien en gehoord tijdens deze woensdagmiddag.

Drie kwartier eerder begint hun tour met een demo op de IHE-stand. Vier jonge mannen op een rij achter laptops laten op een groot beeldscherm achter hen zien hoe verschillende ict-systemen met elkaar kunnen communiceren. Robert Breas, projectleider beurs Zorg & ICT voor IHE, praat de demo aan elkaar. Als voorbeeld nemen ze het patiëntendossier van de zwangere Aaltje Adelaar, die via de verloskundigenpraktijk De Ooievaar uiteindelijk terechtkomt in ziekenhuis Noorderzorg. Hij vergelijkt IHE met een stekker en stopcontact om duidelijk te maken wat het is.

Zonnenberg vertelt dat een nieuw te ontwikkelen ict-systeem ze hier heeft gebracht. Zij en haar collega Vos zijn op de beurs met een hele vertegenwoordiging van het RIVM en het ministerie van VWS. Een man of twintig in totaal. Ict’ers zijn ze niet, leggen ze uit. “Maar we werken er wel mee”, zegt Zonnenberg. “En daarom wordt van ons verwacht dat we aangeven wat het nieuwe ict-systeem allemaal moet kunnen.”

Het traject bij het RIVM is net begonnen. Vos bekent dat ze zich wel een beetje zorgen maakte over hoe dat nu allemaal moest. “Tachtig laboratoria aansluiten, verloskundigen, ziekenhuizen.” De tour en vooral het bestaan van IHE hebben haar nu gerustgesteld. “Ik dacht eerst dat we dat allemaal zelf moesten bedenken, maar dat hoeft gelukkig niet.”

Even later neemt Tie Tjee, leveranciersvoorzitter IHE, op het ‘terras’ bij de stand het woord. Beter gezegd: hij doet een poging. Tjee moet zijn best doen om boven het geroezemoes van de borrelaars uit te komen. Dan laat hij een stilte vallen, net zo lang tot iedereen zijn kant opkijkt. Het is een belangrijk moment, een moment dat zeker niemand mag missen: de benoeming van vier nieuwe IHE Ambassadors. Dorine Veldhuyzen (directeur van Talmor) roept hij als eerste bij zich. Nadat ze de oorkonde in ontvangst genomen heeft en de credits, vertelt ze haar toehoorders dat ‘als je zorgprofessionals helpt op het gebied van het uitwisselen van informatie automatisch uitkomt bij IHE’. Renie Heerbaart (directeur van IZIT en voorzitter van RSO Nederland) en Erik Zwarter (informatiemanager bij het Erasmus MC) zijn ook uitverkoren, alleen zijn zij wegens omstandigheden niet aanwezig. Michel van de Beek (adviseur, ontwikkelaar en pionier) wel.

Van de Beek vertelt dat aan de leverancierskant IHE wel een bekend begrip is, maar negen van de tien zorgverleners hebben er nog nooit van gehoord. Hij kan het weten, want hij adviseert bijvoorbeeld huisartsen die ‘iets moeten’ met het EPD. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik laat mensen door een proces gaan.” Zorgverleners zijn volgens hem geen ondernemers. “Ze zijn afwachtend. Daar valt nog wel een slag te slaan.”

Dezelfde mening is Bas van Vliet, bij IHE voorzitter van de werkgroep PR, toegedaan. “We moeten IHE nog veel meer onder de aandacht proberen te brengen bij de gebruikerkant.” Hoe? “Door mensen te laten zien wat het is.” En daar is deze beurs een goede plek voor, vindt hij, en de tour en demo uitstekende middelen. “Maar IHE-breed moeten we dat gaan doen.”

Dit jaar is hij voor het eerst op de beurs aanwezig als afgevaardigde van IHE. “Vorig jaar liep ik hier nog rond als RIVM’er.” Met een grote glimlach vertelt hij dat hij op maandag met opgerolde mouwen meehielp om de stand op te bouwen en usb-sticks aan het vullen was. “Vanmorgen heb ik bij de ingang flyers uitgedeeld om zoveel mogelijk mensen naar de stand te trekken. Hartstikke leuk.”

Hij heeft ook al wat verbeterpunten voor de beurs van volgend jaar. Een espressomachine moet op de stand staan. “Dan kun je bijvoorbeeld ‘s morgens tegen mensen zeggen: ‘Kom lekker eerst bij ons even een kop koffie drinken.’” De stand zelf mag wat hem betreft op een betere plek komen te staan. “Meer in de loop. We zitten nu een beetje achteraf.”

Desalniettemin kijkt hij tevreden terug op de eerste twee dagen van de beurs. Vooral op de woensdag. “De tours zaten goed vol en de demo’s waren goed bezocht. Dinsdag was het een stuk rustiger. Maar dat gold voor de hele beurs.”

Ook Tie Tjee kijkt met een goed gevoel terug. Hij is vooral in zijn nopjes met het feit dat twee nieuwe groepen zich melden op de IHE-stand. Tandheelkunde en de geboortezorg. Dat die eerste groep zich nu meldt, daar heeft hij wel een verklaring voor. “Ze moeten voor implantaten nu werken met registers.” Maar er is volgens hem nog veel terrein te winnen. IHE wordt, zo merkt hij, nog te vaak gezien als iets van leveranciers. “We moeten meer van het technische naar het menselijke, laten zien wat IHE betekent voor value based health care.”

--

In 2018 zal de beurs Zorg & ICT plaatsvinden van 17 tot en met 19 april

--

ALLE INFORMATIE OVER IHE NL OP DE BEURS ZORG & ICT

FOTO-IMPRESSIE