Den Haag legt de lat hoog voor komende Connectathons

Tijden de Weekonnect in april vond van 16 tot en met 20 ook de Europese Connectathon plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Driehonderd ict’ers van over de hele wereld kwamen bijeen om onderling software te testen. En het was een succes, mede dankzij de steun van de gemeente Den Haag, het ministerie van VWS, het ministerie van EZ, de inzet van de monitoren en die van de technische sponsoren: Cisco, Vodafone, Vosko en Leviton.

De IHE Europe Connectathon is een jaarlijks evenement waarop softwareleveranciers de interoperabiliteit van hun software – gebruik makende van IHE-integratieprofielen -  testen tegen software van andere leveranciers. Als de tests tijdens een Connectathon juist zijn uitgevoerd, mag de softwareleverancier een IHE-integratieverklaring afgeven; Deze gestandaardiseerde indicatie van de mogelijkheden van het betreffende systeem is voor zorgverleners een handig ‘hulpmiddel’ in hun keuze voor bepaalde applicaties.

 

Monitoren

Om alles in goede banen te leiden, zet IHE onafhankelijk monitoren in. Zij controleren of de testen op de juiste wijze uitgevoerd worden. Dit jaar waren als monitor van de partij:

Nienke Beekers - Informatiearchitect/Klinisch Informaticus Amphia Ziekenhuis

Astrid Bronke - ICT projectleider Amphia Ziekenhuis

Robert Breas - Senior Consultant & Tutor ehealth Interoperability MedicalPHIT

Theodoor de Bruin - Projectleider Medisch Centrum Leeuwarden /   

                                                                           Projectleider GERRIT Diensten B.V.

Jan Feenstra - Senior Consultant MedicalPHIT

John Gortemaker - Technical Consultant GERRIT Diensten B.V.

Peter Kijkuit - Onafhankelijk Healthcare Implementation Consultant

Jonne Muilenburg - Coördinator Kantoorautomatisering Maasstad Ziekenhuis

Jolanda Reuvers - Senior Consultant MedicalPHIT

Brian Sanderse - Informatiearchitect Maasstad Ziekenhuis

Leerzaam

Enkele monitoren spreken we na afloop van de Connectathon. Hoe hebben zij het event ervaren?

Voor Nienke Beekers, Astrid Bronke, en Jan Feenstra was het de eerste keer, dat zij als monitor fungeerde op een Connectathon. Allen zijn zeer tevreden over de organisatie van de testsessie en het verloop ervan. Jan Feenstra vertelt verder:  "Onder begeleiding van een mentor heb ik het hele gebeuren als zeer leerzaam ervaren. Leveranciers gaan er echt vanuit, dat monitoren alles weten. Wordt een test afgekeurd, dan passen ze ad hoc de zaken aan. Dat is goed om te zien. Daarnaast, de Connectathon is ook een sociaal gebeuren; een mooie gelegenheid om anderen te leren kennen onder het genot van een drankje en de ondergaande zon."

Verdiepingslag

Ook voor Theodoor de Bruin was het dit jaar de eerste Connectathon als monitor. Hij vertelt: "Namens MCL ben ik al een behoorlijk aantal jaren contactpersoon voor IHE Nederland / IHE Stuurgroep, maar ik was nog nooit eerder bij een Connectathon aanwezig geweest. Vorig jaar in Venetië miste ik de boot. Er waren al voldoende aanmeldingen. Dit jaar is het mij wel gelukt. En daar ben ik blij om. Het is een leuke ervaring om te zien hoe het testen werkt en wat het is om monitor te zijn. Door de Connectathon heb ik een verdiepingsslag opgedaan betreffende XDS-kennis. Dit kan ik goed gebruiken in zowel het MCL als bij GERRIT. Bij deze spreek ik dan ook mijn dank uit aan de ervaren monitoren voor alle uitleg. De organisatie en locatie waren bovendien top!"

Hoge lat

Net als Brian Sanderse is ook Robert Breas een 'oude rot in het vak' van monitor. Zijn indruk over de Connectathon in Den Haag: "De start van de Connectathon was subliem. Vanaf de eerste minuut werkte het netwerk uitstekend. De hele week konden we - monitoren en leveranciers - onbelemmerd doorwerken. Er waren geen netwerk issues. De technische sponsoren hebben dus goed werk verricht en hiermee de lat erg hoog neergelegd voor de toekomstige Connectathons."

Tevreden

Jolanda Reuvers, voor de tweede keer aanwezig als monitor op een Connectathon, is het helemaal eens met de heren. Ze zegt: "Het netwerk werkte inderdaad goed. Geen enkele keer hebben we last gehad van vertraging. Mijns inziens waren alle monitoren er tevreden over, alsook over de locatie. Dit geheel zorgde ervoor, dat iedereen zich kon concentreren op het testen. Voor mijzelf was het wederom een leerzame week."

Kruisbestuiving

Robert Breas vervolgt: "De leveranciers hebben een grote verscheidenheid aan IHE-profielen getest. Naast de Connectathon vonden er ook twee Projectathons plaats. Een vanuit het landelijke EPD-project Zwitserland en een vanuit de Oostenrijkse energiesector. Deze kruisbestuiving bevestigd, dat de IHE-methodiek breed inzetbaar is en zeer gewenst is voor verschillende doelgroepen."

John Gortemaker tot slot: "Ik sluit mij volledig aan bij wat de andere monitoren zeggen over de Connectathon van dit jaar. Ter aanvulling wil ik ook nog mijn dank uitspreken voor de organisatie van het social event, dat tijdens deze dagen plaatsvond."

 

Lees ook het verslag over de CAT18

En het interview met monitor Brian Sanderse, dat we vooraf aan de CAT18 hadden.

De IHE Europe Connectathon 2019 zal plaatsvinden in Rennes (Frankrijk) van 8 t/m 12 april 2019.