Grote ict-zorgspelers tekenen datamanifest


Zes ict-leveranciers ondertekenen het datamanifest ‘Samen Vooruit’, dat oproept het delen van medische data in de zorg makkelijker en veiliger maken. Het gaat om Nedap, SDB Groep, PharmaPartners, OmniHis, PinkRoccade en ChipSoft. Ook de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) sluit zich aan bij het manifest.

Het manifest is opgesteld door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en werd in maart dit jaar overhandigd aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg). De ondertekenaars bestaan uit (koepels van) zorgaanbieders, zorgverzekeraars, bedrijfsleven en de Patiëntenfederatie.

De initiatiefnemers van het manifest stellen dat zorginstellingen geen totaalbeeld van hun patiënt of cliënt hebben omdat zij geen toegang krijgen tot de data van andere zorgaanbieders die in ict-systemen van concurrerende leveranciers zijn opgeslagen. Daarom moeten leveranciers van elektronische patiëntdossiers (epd’s) onderling kunnen en willen delen.

Eerste bijeenkomst
Gisteren hielden de ict-leveranciers een eerste bijeenkomst. Zij waarin ze bespreken hoe zij praktisch afspraken met elkaar gaan maken om onderlinge gegevensuitwisseling te verbeteren. Ook bespreken zij welke voorzieningen voor de gehele zorgsector beschikbaar kunnen komen, zoals een Nationaal Zorg Adressenboek.

VNO-NCW/MKB-Nederland en het ministerie van VWS spreken daarbij de hoop uit dat alle ict-leveranciers in de zorg zich aansluiten bij deze beweging. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS: ‘Het is mooi dat deze eerste bijeenkomst is ingezet. We moeten nu zorgen dat dit ook leidt tot vervolgafspraken.’

BRON Computable

Bron ICT Health