IHE Ambassador Brian Sanderse: ‘IHE gaat mee in de nieuwe tijd’

Brian Sanderse, ICT Architect in het Amphia Ziekenhuis, was betrokken bij de oprichting van IHE Nederland, nu tien jaar geleden. Vanaf deze tijd heeft hij zich ingezet – en nu nog steeds – om IHE in ons land te promoten en om mensen te ondersteunen daar waar vragen zijn over het gebruik van IHE.

Hij startte zijn carrière als medisch technicus in de gezondheidszorg. De laatste tien jaar heeft hij zich meer op de IT gericht. Brian Sanderse: “Om het EPD vorm te kunnen geven, moeten immers de apparaten op een juist wijze aangesloten worden. Deze interoperabiliteit trok mij aan. Nu ben ik dan ook ICT-architect en werk alweer 20 jaar bij het Amphia Ziekenhuis.”

Ontwikkelingen

In 2001 kwam Sanderse in aanraking met IHE tijdens de RSNA in Chicago. “Ik sprak onder andere met Charles Parisot, dé IHE International expert. Vanaf die tijd ben ik IHE blijven volgen. Ik geloof in IHE. Inmiddels heb ik ook heel wat ontwikkeling gezien binnen de organisatie. IHE is ontstaan vanuit de radiologie. Dit domein heb ik zien groeien. De echte verandering is geweest, dat IHE buiten de radiologie verder is gegaan. Nu kent IHE ruim twaalf domeinen. Een enorme verandering. Het zijn veel integratieprofielen, die we bij moeten houden. De grootste stap van IHE is, dat we buiten het ziekenhuis zijn gegaan. Ziekenhuizen wisselen nu informatie onderling uit. Ook binnen Amphia hebben grote ontwikkelingen plaatsgevonden. IHE heeft koppelingen neergelegd die bi-directioneel zijn; je levert informatie aan een systeem en het systeem reageert er direct op. Het is twee kanten op. Een data-element leg je eenmalig vast in het systeem en wordt vervolgens doorgegeven aan systemen die het nodig hebben. De foutkans gaat naar beneden. De kwaliteit is beter. Ook het beheer ligt beduidend lager sinds dat we dit soort koppelingen in bedrijf hebben genomen.”

Vanaf het begin

Brian Sanderse was, naast Evert Sanders – radioloog in Amphia en leveranciersvoorzitter IHE Nederland-, Ulco Woudstra – informatie manager in Amphia – en Robert Langenhuysen - een van de oprichters van IHE Nederland. Vanaf dit startpunt ging het IHE-balletje voor Sanderse rollen. Hij was meerdere keren monitor op een IHE EU Connectathon en organiseerde het technische gedeelte voor deze bijeenkomst in 2004 in Nederland, Noordwijkerhout. De afgelopen jaren nam Sanderse deel in verschillende IHE Nederland werkgroepen, zoals de werkgroep PDI, wat later ingehaald werd door XDS. “Nu zit ik in de IHE-werkgroep Architectuur”, zegt Brian Sanderse. “Met de werkgroep zoeken we een oplossing, waarmee we weer ‘de bomen door het bos’ kunnen zien voor wat betreft al de IHE-integratieprofielen. Hoe kunnen we er door heen wandelen? De juiste profielen eruit halen die je nodig hebt voor het oplossen van bepaalde problemen.” Niet alleen in werkgroepen zet Sanderse zich in voor IHE. Ook spreekt hij regelmatig op congressen, zoals het jaarlijkse IHE Nederland congres en op andere congressen rondom zorg en ICT. “Binnen Amphia geef ik af en toe een cursus over IHE en de standaarden die IHE gebruikt. Ook krijg ik regelmatig vragen van andere ICT-architecten en beleidsmakers buiten het Amphia over problemen waar ze mee zitten. Ik geef ze dan advies”, aldus Brian Sanderse

Ook in de toekomst blijft Brian Sanderse zich inzetten voor IHE. Hij is onder andere van plan weer regelmatig als monitor te verschijnen op de IHE EU Connectathons. “Daar leer ik het. Daar kijk je in detail naar de profielen.” Daarnaast is hij samen met anderen in Amphia bezig met de test tooling. Sanderse: “We testen regelmatig de profielen in ons ziekenhuis. Echter, het wordt momenteel een wildgroei aan tooltjes, waar weinig sturing op zit. Ik ben in gesprek met Cor Loef van IHE Europe Services om te bekijken hoe we de Gazelle-tools in ons ziekenhuis kunnen krijgen.”

Tot slot

Waar staat IHE over pakweg vijf jaar? Sanderse denkt even na en zegt: “We worden overspoeld met apps. Het is een chaos aan het worden. Het is de uitdaging voor IHE om hier structuur in te krijgen. IHE wil immers dat het EPD bij elkaar gehouden wordt op een goede manier. IHE moet en gaat dan ook mee met deze nieuwe tijd.”

 

Brian Sanders is IHE Ambassador van IHE Nederland Wilt u met hem van gedachte wisselen, of heeft u een vraag, dan kunt u contact met hem opnemen via E: bsanderse@amphia.nl