IHE Europe Connectathon 2018:  Koffie goed, lunch goed, netwerk goed

Van 16 tot en met 20 april vond in de Haagse Fokker Terminal de Europese Connectathon plaats. Driehonderd ict’ers van over de hele wereld kwamen bijeen om onderling software te testen. Een verslag.

IHE Europe Connectathon 2018, Fokker Terminal, Den Haag (NL)

IHE Europe Connectathon 2018, Fokker Terminal, Den Haag (NL)

Het is niet zo heel ingewikkeld: goede koffie, goede lunch en een goed netwerk. Dat zijn de basisingrediënten voor een succesvolle Connectathon, zegt Bas van Vliet, voorzitter van de IHE Public Relations groep, met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij tikt aan een tafeltje in de ontvangsthal van de Fokker Terminal in Den Haag een espresso achterover. “Goeie koffie.” Hij oogt ontspannen, terwijl hij om zich heen kijkt of alles wel goed gaat. Het is elf uur en de tweede dag van de Connectathon is net een paar uur onderweg.

Eric Poiseau

Eric Poiseau

Ja, alles is onder controle. “Als Eric Poiseau een glimlach op zijn gezicht heeft, dan is het goed”, legt hij uit. Poiseau is de coördinator van de Connectathon, hij heeft er al vele georganiseerd. En Van Vliet heeft net met eigen ogen gezien tijdens zijn rondje over de vloer, dat de Fransman lachend rondloopt tussen de driehonderd ict’ers van diverse leveranciers die deze week de interoperabiliteit van elkaars software aan het testen zijn.

Poiseau en zijn leger zitten twintig meter achter Van Vliet en zijn voor een groot deel aan het zicht onttrokken door twee enorm grote gordijnen die de immense hal in tweeën verdeeld. De gordijnen zijn net niet helemaal gesloten, opdat mensen naar binnen en buiten kunnen lopen. Bij de kier staat een streng kijkende man in een zwart pak. Beveiliging. Zomaar naar binnen gaan, dat kan niet. Alleen de mensen met een oranje of lichtblauw koord om de nek mogen ‘de grenspost’ vrij passeren. Degenen met een donkerblauw koord, komen er niet in. Dat zijn de bezoekers van de Weekonnect die tegelijkertijd plaatsvindt. Ze mogen er wel in, maar enkel tijdens een van de begeleide tours die een aantal keren per dag plaatsvinden.

Tegen over elkaar en in lange rijen zitten ze, de ict’ers. De een nog verder weggedoken in zijn laptop dan de ander. En ze zien er allemaal anders uit. Van oudere mannen in een net overhemd en pantalon met daaronder mooie leren schoenen tot jonge jongens met dreadlocks en een hip baardje. En alles wat daar tussen in zit. Soms staan ze op om naar een ander te lopen. Al dan niet met een laptop in de hand. Of ze maken een wandelingetje naar een van de koffiemachines die aan de zijkanten staan.

Robert Breas

Robert Breas

Opvallend daartussen zijn de mensen in het oranje. De monitors. Zij houden nauwlettend in de gaten of de tests goed uitgevoerd worden. Robert Breas, senior consultant & trainer eHealth Interoperability bij MedicalPHIT, draagt ook een oranje shirt. Hij oogt ontspannen. Breas is net op weg naar een van de testers. Een gevalletje ‘iets dat nog niet lekker loopt’. Niet heel ernstig volgens hem, maar er moet wel even naar worden gekeken. Hij schetst even de situatie. “Er is in dit geval sprake van drie regio’s die met elkaar moeten communiceren. Nu heeft regio één een handshake van regio drie niet geaccepteerd omdat een van de certificaten niet erkend of herkend is.” Dat moet, zo legt Breas uit, in de code worden aangepast. “Er zal ergens wel een getal niet goed staan.” Dan opgetogen: “De grootste concurrenten helpen elkaar hier. Dat vind ik echt mooi om te zien. En wij willen dat iedereen slaagt.”

Halfdrie ’s middags. Poiseau heeft nog steeds een glimlach. De zaal zoemt zacht. Een goed teken, aldus de man achter de Connectathon. “Dan gaat het goed. Als het lawaaierig wordt, dan gaat er iets niet goed.” Hij moet zo nu en dan wel voor politieagent spelen omdat sommige connectathonners eigen netwerkjes opzetten. Dat mag niet, want als iedereen dat doet, dan kan het netwerk overbelast raken. Zijn grootste uitdaging zit er eigenlijk al op. De ideale voorwaarden voor de deelnemers creëren. Lees: een goed netwerk. “Het begint voor mij altijd met the unknown, moet met partijen spreken die ik nog niet ken.” In dit geval met de techische sponsoren van het netwerk. Maar ze hebben, constateert hij tevreden, voor een supernetwerk gezorgd. Er is zelfs een speciale glasvezelkabel naar de Fokker Terminal gelegd om maar te zorgen dat het de bijenkoning en zijn werkbijen aan niets ontbreekt. En er is een enorme server geplaatst.

Aron Truskot

Aron Truskot

Aron Truskot woont iets verder weg dan Breas. Hij komt uit de Verenigde Staten. Westlake, Ohio om precies te zijn. Daar staat ook het kantoor van zijn werkgever: Hyland Software. Tot nu toe loopt volgens de ict’er alles op rolletjes. “Ik lig perfect op schema.” Hij is ook zeer te spreken over het netwerk. “Zelfs beter dan de Connectathon in Cleveland.” En de koffie. “Die is heerlijk. Net als de snacks.” Naast hem gaan in ene de handen omhoog en klinkt er een luid ‘Yes!’. Test geslaagd. Truskot moet lachen. Zo’n Connectathon is een perfecte gelegenheid om erachter te komen of jouw software goed werkt. “Je kunt beter hier tegen problemen aanlopen, dan in de klantfase.”

Nicky de Jonge

Nicky de Jonge

Bij de gordijnen neemt gids Van Vliet net afscheid van de deelnemers aan zijn tour door ‘de bijenkorf’, waaronder Nicky de Jonge, klinisch informaticus. Sinds een halfjaar werkt ze voor het Prinses Máxima Centrum, zegt ze, terwijl ze op weg gaat naar zaal 7, de IHE symposium-zaal. Voor de presentatie ‘Ik ga naar huis en neem mee’. Ze heeft zich ingeschreven voor de Weekonnect om te zien waar zij en haar organisatie voor staan als het gaat om interoperabiliteit. “We zijn gespecialiseerd in kinderoncologie en werken veel samen met andere ziekenhuizen. Ons doel is om zo min mogelijk het leven van onze patiënten overhoop te gooien, dan is goede communicatie heel belangrijk.” Ze is enthousiast over de opzet van de Weekconnect en de rondleiding over de Connectathon. “Ik ben blij met de openheid en dat je met eigen ogen kunt zien dat dingen gerealiseerd worden.”  

---

De IHE Europe Connectathon 2018 is mede mogelijk gemaakt door de sponsoren: Cisco, VodafoneVosko en Leviton en met medewerking van de gemeente Den Haag, het ministerie van VWS en het ministerie van EZ .