Inzichten en conclusies ochtendsessies IHE NL en RSO NL Jaarcongres: ‘Het is vijf over twaalf’

De rol van patiënt en zorgverlener verandert. Hét thema van het IHE Nederland en RSO Nederland Jaarcongres van 2 november jl. ¨De patiënt en zorgverlener zeggen wat ze willen. IHE heeft de methodiek en RSO Nederland de implementatiekracht. Samen kunnen we veel bereiken¨, aldus de voorzitters van beide organisatie tijdens hun openingslezing.

 

 

Aan het begin van de dag bij de koffietafel, een onderonsje tussen Evert Sanders, radioloog en IHE-vertegenwoordiger vanuit de gezondheidszorg, en Irma van der Pluijm. Over vijftien minuten moet de directeur van Zorggroep West-Brabant en bestuurslid van InEen op om een presentatie te houden tijdens de plenaire sessie van het jaarcongres dat IHE Nederland en RSO Nederland hebben georganiseerd in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Ze zegt tegen Sanders: “In de auto op weg hier naartoe vroeg ik me af: waarom doe ik dit eigenlijk? Waarom ga ik hier op een podium staan? Een half uurtje later geeft ze aan meer dan honderdvijftig nieuwsgierige toehoorders het antwoord. Het gaat haar om delen van informatie. Dat geeft ontzettend veel meerwaarde, benadrukt Van der Pluijm. “Er is zoveel dat we niet weten, maar wat er al wel is.” Haar antwoord komt overeen met het thema dat deze dag centraal staat, namelijk ‘De veranderende rol van zorgverlener en patiënt: de kracht van samenwerken en delen’.

Verbinden

Ze vertelt aan de zaal een anekdote over een directeur van de GGD die onder zijn medewerkers een wedstrijd had uitgeschreven voor het oplossen van een probleem met de jeugd in een bepaalde wijk van een stad waar zijn organisatie actief is. Er kwam een geweldig plan en een winnaar. “Maar toen de directeur vervolgens voor de uitrol naar de gemeente ging, bleek dat plan al te bestaan. Dat hadden ze daar ook al bedacht.” Zonde, concludeert ze. Bovendien is er volgens haar geen tijd meer om zelf het wiel uit te vinden. “Het is vijf over twaalf”, waarschuwt ze. Hoe ze daar zelf mee omgaat? “Ik weet heel weinig van IT, maar ik weet wel dat ik moet verbinden.” En: “Samenwerken betekent een stuk autonomie los laten.”

 

 Betrekken patiënt

Samenwerken betekent volgens spreker Felix Kreier, Chief Medical Information Officer (CMIO) en kinderarts bij het OLVG in Amsterdam, ook het betrekken van de patiënt bij de processen waar je mee bezig bent. Het OLVG doet dat, als het gaat om het digitaal beschikbaar maken van informatie. Zij maken daarin onderscheid tussen de patiënt als manager die meer op beleidsniveau mee praat en –denkt en de patiënt als gebruiker. “Zowel in de rol van manager als gebruiker.” Het liefst spreekt hij patiënten die helemaal niets met de digitale wereld hebben, bekent Kreier aan de zaal. “Die geven de beste feedback.”

Ook hij waarschuwt de zaal. “Er komt geen verandering in de zorg aan, nee, die verandering is er al.” En hij heeft tips, zoals: leer van andere industrieën! “Albert Heijn heeft ook in stapjes zijn bezorgservice geïntroduceerd. Dat kon niet in één keer.” Wat hij ermee wil zeggen: geef niet gelijk op als het even tegen zit in een veranderproces.

Inventariseren

Jeroen Doorenbos houdt de toehoorders nog een andere uitdaging voor. “In mijn telefoon heb ik mijn hele diabetesleven beschikbaar, maar wil ik dat eigenlijk wel?”, prikkelt hij. Doorenbos is trainer bij Diabetesvereniging Nederland en al 48 jaar diabetespatiënt. Hij gaat vooral in op wat de patiënt nu eigenlijk wil. Volgens hem kun je nog zulke mooie systemen ontwikkelen, maar als de patiënt er niet op zit te wachten, dan heeft het geen zin.

Doorenbos meent dat een grote groep diabetespatiënten enkel en alleen geïnteresseerd is in hoe ze zich voelen. “Ik heb mijn medicatie en voel ik me goed of niet? Dat is het belangrijkst voor ze.” Volgens hem is het daarom van belang om te inventariseren wie er wel gebruik van wil maken, wie niet en wie wel wil maar niet durft.

Uit het veld

Tijdens de koffiepauze zegt Renie Heerbaart, voorzitter RSO Nederland, tevreden te zijn over de plenaire sessie. “Ik vond het zo leuk, dat de sprekers op elkaars verhaal terugkwamen. Dat is mooi. Zo moet het in de praktijk ook.” Over de samenwerking van vandaag tussen haar organisatie en IHE Nederland, zegt ze: Ik ben heel erg benieuwd te zien hoe de verschillende groepen deze dag gaan mengen. “Er zijn vandaag niet alleen maar techneuten, maar ook mensen uit het veld.” Tie Tjee, leveranciersvoorzitter IHE vult aan: ¨Vrijwel alle lagen uit het meerlagen-interoperabiliteitsmodel zijn aanwezig, dat is mooi om te zien.¨

Bas van Vliet, voorzitter van de IHE Public Relations groep, zegt over de reden van samenwerking met RSO Nederland: “Ons verhaal was steeds te technisch, maar het gaat uiteindelijk om de mensen die in de praktijk met informatieoverdracht werken. Uit hun verhalen blijkt hoe belangrijk standaardisatie is.” 

Voor de Sint Maartenskliniek is bewust als locatie gekozen. “Dit is de plek waar zorg plaatsvindt, we zitten er middenin”, aldus Evert Sanders. Hij spreekt de hoop uit dat de deelnemers geïnspireerd maar vooral gemotiveerd naar huis gaan.

 

 Netwerkorganisatie

Veel vragen vanuit de zaal tijdens de deelsessie ‘Elab meer dan techniek alleen’, waarin Kirsten de Wilde, projectcoördinator/klinisch informaticus VZVZ en Kim Meulenberg, projectmanager sector PIM Elkerliek Ziekenhuis, dieper ingaan op een pilot (tussen het Elkerliek-ziekenhuis en VZVZ) binnen de regio Helmond plaatsvindt. Daarin wordt de inzage en uitwisseling van laboratoriumuitslagen met apothekers gerealiseerd. Een complex traject.

“Dit project loopt al vijf jaar”, legt De Wilde uit. “En dan werken we hier met nog maar één leverancier. En dat is al lastig.” Ze benadrukt hoe belangrijk het is om pilots te doen. “Dan zie je waar het gaat wringen.” En ze heeft nog een belangrijk advies: begin op tijd, want zo’n project moet het hele ziekenhuis door, op alle niveaus. Iemand uit de zaal wil weten of bepaalde procedures en documenten ook beschikbaar zijn voor anderen. Uiteraard. De Wilde: “Gebruik elkaars kennis.” Tijdens de middagpauze blijkt de vraagsteller Igor Schoonbrood te zijn. Hij is enterprisearchitect bij Maastricht UMC+. In die rol houdt hij zich bezig met procesverbetering. Hij is veel wijzer geworden van wat ze in het Elkerliek Ziekenhuis aan het doen zijn. “En ik ga zeker nog met ze bellen voor meer gedetailleerde informatie. Zij zijn op dit gebied weer verder dan wij.” Dit soort dagen zijn voor hem ontzettend belangrijk, want “we zijn geen ziekenhuis meer, maar een netwerkorganisatie.”

Connectathon

Aan een tafeltje bekijkt Evelien Vos het programma. Welke sessies wil de functioneel analist van ChipSoft in de middag gaat bijwonen? “We zijn lid van IHE”, zegt ze. “In april willen we meedoen aan de Connectathon.” Ze is zeer te spreken over het verloop van het ochtendprogramma. Vooral over de plenaire sessie. “Dat waren heel leuke presentaties. Het is interessant om te zien hoe bijvoorbeeld een bestuurder en een techneut tegen problemen aankijken. En je ziet welke kant het opgaat.”

 

Tekst: Jasker Kamp

 

Voor de videoboodschap van Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, op het IHE NL en RSO NL Jaarcongres ... klik hier.


Op deze pagina vindt u ook een foto-impressie van het event.