MIC 2017 / IHE NL Jaarcongres: Het Den Haag van de zorg

Wat maakt het MIC 2017 zo belangrijk? Het is volgens Evert Sanders van IHE hét moment om te netwerken. Een verslag van dag twee.

Met een glimlach staat Evert Sanders bij de IHE-stand. De dag is nog jong, maar voor hem is hij al meer dan geslaagd. De radioloog en IHE-vertegenwoordiger vanuit de gezondheidszorg heeft net de openingssessie van Hans Niendieker van Health Deal Chronische Pijn bijgewoond. Die mocht de tweede dag openen met ‘Een nieuwe standaard voor chronische pijnpatiënten vraagt om een nieuwe standaard in e-health’. “Hij noemde IHE gewoon in zijn presentatie. Ik ken hem niet, maar hij ons blijkbaar wel.” Dat doet hem ontzettend veel deugd. “De naam IHE raakt dus steeds meer bekend.” Maar het gaat Evers er vooral om, dat men weet dat het ontzettend belangrijk is voor de gezondheidszorg om met de profielen van IHE te werken. Daarom is het volgens hem ook van belang om zichtbaar te zijn op het MIC. “Iedereen die ertoe doet in de gezondheidszorg is hier aanwezig, dus het is goed netwerken hier.” Het draait vooral om vertrouwen winnen, zo stelt hij. “Op regionaal niveau gaat dat tot nu toe beter dan op landelijke schaal.” Sanders is ook blij met de plek van de IHE-stand op het beursplein. “We staan samen met de andere standaardisatieclubs vlakbij de ingang, dus precies in het zicht.” Mooier kan bijna niet, meent hij.

Iets over elven loopt de Baroniezaal van de Koningshof in Veldhoven langzaam vol voor de IHE-sessie ‘IHE-initiatieven RSO Nederland en VZVZ’. Als de deuren dicht gaan, zitten zo’n vijftig mensen binnen. Vijf mensen komen aan bod. Ulco de Boer van Ren Brabant, Bennie Assink van IZIT, Leendert Nooitgedagt van GERRIT, Florian Visser van RijnmondNet en Bart Molenaar van VZVZ. Afzonderlijk van elkaar hebben ze iets meer dan tien minuten de tijd om hun cases over informatieoverdracht te presenteren, want deze sessie duurt drie kwartier. Op z’n zachtst gezegd een uitdaging, deze elevator pitch-achtige aanpak. Maar ze redden het. Het valt Tie Tjee, leveranciersvoorzitter IHE Nederland, op dat er weinig vragen uit de zaal komen. “Er is weinig interactie. Dat viel me gisteren ook op toen ik zelf een sessie modereerde.” Dat intrigeert hem. “Betekent dit, dat de boodschap helder is? Of komt de boodschap niet over?”

Voor Sjaak Gondelach, informatiearchitect bij het UMC Utrecht geldt het eerste. Hij stak er zeker wat van op. “Vooral het gedeelte over XDS-implementatie.” Het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis werken momenteel in een project samen om beelden uit te kunnen wisselen. “Daar is nog heel veel te doen, daarom probeer ik te volgen wat er op dit gebied allemaal gebeurt.” IHE is niet nieuw voor Gondelach. In zijn vorige baan bij Isoft kwam hij al met de organisatie in aanraking. Nu zo’n tien jaar geleden. “Gegevensuitwisseling speelt al heel lang”, legt hij uit. “Maar het begint nu pas van de grond te komen. Je ziet dat IHE-profielen steeds meer de standaard worden.” Daar speelt de opstelling van VWS en het Informatieberaad volgens de informatiearchitect een belangrijke rol in. “Zij sturen nu ook hierop. Daar heeft het lange tijd aan ontbroken.” Contact hebben met VWS is voor Tjee ook een voornaam doel. Idem dito in Veldhoven. En dat kan op alle momenten. “Ik heb gisteravond iemand van VWS nog naar huis gebracht.” Een goed moment om IHE weer onder de aandacht te brengen. En er staat een afspraak met VWS, vertelt hij.

Tijdens de lunch laat Robert Breas, senior consultant & trainer eHealth Interoperabilityzijn bij MedicalPHIT, zijn licht schijnen over de twee MIC-dagen. Hij constateert, dat de eerste dag meer bezoekers trekt dan de tweede. Het is vandaag, zo meent hij, een stuk rustiger. Inhoudelijk concludeert hij: “Je ziet toch dat veel partijen nog zelf achter hun bureau het wiel gaan zitten uitvinden.” En daar komt ook een hoop politiek bij kijken, stelt hij. “Het is een beetje te vergelijken met de Tweede Kamer.”

Aan een van de tafels op het beursplein zit Kim Kok op haar smartphone te scrollen. De informatiemanager zorgdomein bij Defensie en heeft net samen met een collega de ochtendsessie van IHE bijgewoond. Kok kende IHE tot twee uur geleden nog niet. “Ik zit net op de site van IHE te kijken”, zegt ze. Ze is hier om meer kennis te vergaren over informatie-uitwisseling, want ook bij Defensie gaat dat volgens haar een belangrijke rol spelen. “Ik weet nog te weinig over het netwerkverhaal en XDS.” En, wat heeft ze opgestoken? “Ik miste in de presentaties heel erg de rol van de patiënt. Alles valt of staat met toestemming van de patiënt.”

Halftwee. Start van de tweede IHE-sessie, ook weer in de Baroniezaal. Tijdens ‘De zorg van overmorgen’ gaan Paul van Diest, patholoog bij UMC Utrecht en Jaap van Ekris, systeemarchitect bij Palga dieper in op digitale pathologie en de behoefte aan digitale communicatie. Van Diest tegen zijn gehoor van meer dan twintig geïnteresseerden: “We lopen in Nederland voorop. We worden ook wel de Daring Dutch genoemd. Wij doen gewoon.” In zijn laatste slide stelt Van Ekris dat dit wel in kleine stapjes moet gebeuren. “Dat loont.”

 

Voor meer over het MIC2017 / IHE NL Jaarcongres, foto's en verslag

Foto's: Klaas-Jelmer Sixma