Nieuws Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: Innovatiemissie “Digital Health” in India

De digitaliserings- en gezondheidszorgontwikkelingen in India bieden kansen voor samenwerking. Wilt u met uw organisatie bijdragen aan het innoveren van de zorg in India? Staat u open voor samenwerking met Indiase bedrijven, onderzoeksorganisaties en zorginstellingen? Houdt uw organisatie zich bezig met betaalbare (digitale) zorgoplossingen om zorg dichter bij huis te organiseren? Ga dan mee met onze innovatiemissie naar New Delhi, Bangalore en Mumbai, India.

 

India is één van de prioriteitslanden van de topsector Life Sciences & Health. In de week van 24 tot en met 28 juni 2019 organiseert de Nederlandse ambassade in New Delhi, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een inhoudelijk bezoekprogramma. De missie staat onder leiding Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid van het ministerie van VWS. Meer informatie vindt u HIER.

Ron Roozendaal: "Ik was eind februari in India en ben onder de indruk van de ambities van de Indiase overheid op het vlak van digital health. De snelle ontwikkelingen in India op dit vlak creëren kansen voor de opschaling van in Nederland ontwikkelde  e-health concepten en gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Ik zie er naar uit om via deze innovatiemissie samen met de sector die kansen te gaan helpen verzilveren."

 

Modicare & Digital India

India is bezig radicale plannen te realiseren voor de zorg; er is een visie en er zijn middelen. Wat nog ontbreekt is verbinding. Vorig jaar lanceerde de Indiase overheid een ambitieus ziekenfonds: Ayushman Bharat Yojana ("Modicare"). Hiermee worden de 100 miljoen armste families van het land, zo'n 500 miljoen mensen, verzekerd voor ziekenhuisopnames en specialistische zorg tot 6.000 euro per familie per jaar. Daarnaast heeft de overheid aangekondigd 150.000 gratis overheidsklinieken te realiseren voor gratis primaire zorg.

Deze nieuwe, publieke gezondheidszorg vraagt om grootschalige ontwikkeling van de zorginfrastructuur, vooral in de meer afgelegen gebieden in India. Hier zal ook een nadrukkelijke rol weggelegd zijn voor de private sector. 

Naast het opzetten en versterken van Health & Wellness Centers, wordt er voor de realisatie van een betaalbare en toegankelijke zorginfrastructuur ook nadrukkelijk ingezet op de ontwikkeling van robuuste digitale zorgplatfora, standaarden voor gegevensuitwisseling, eenheid van taal en digitale zorgtoepassingen.

De Indiase overheid ziet veel potentie in e-health en m-health oplossingen om de toegang tot en de betaalbaarheid en kwaliteit van gezondheidszorg te verbeteren. Digitalisering in de zorg krijgt nadrukkelijke aandacht in het 'Digital India, Power to Empower program' van het ministerie van Electronics & Information Technology (MeitY). Voorbeelden zijn initiatieven als 'Integrated Health Information system (IHIP)', 'eHospital' en 'Mother & Child Tracking System'.

Kansen voor samenwerking

Tijdens deze innovatiemissie richten we ons primair op de samenwerkingskansen die de (digitale) gezondheidszorgontwikkelingen in India bieden. Door middel van workshops, matchmaking en gerichte bezoeken willen we de mogelijkheden voor gezamenlijke pilotprojecten verkennen. Voor India zijn een aantal aspecten belangrijk; low cost, proven technology en vooral een geïntegreerd zorgaanbod. Geen losse deeloplossingen dus, maar samenwerking en verbinding, zowel tussen de primaire zorgfuncties als in de digitale randvoorwaarden. Projectmanagement en consortiumvorming zullen nodig zijn om het verschil te maken. Eerdere e-health workshops in New Delhi en Bangalore onderstreepten de interesse voor de Nederlandse aanpak. Ook de gezamenlijke, publiek-private research calls van NWO en Department of Biotechnology (DBT) op het terrein van 'affordable medical devices' en NWO en MeitY op het terrein van 'big data en internet-of-things' geven de wens tot verdere samenwerking weer.  

Programma

New Delhi, met o.a.:

Ontmoetingen met beleidsmakers en financiers (Ministry of Health and Family Welfare, Ministry of Science and Technology, NITI Aayog, DST, DBT en MEITY)
Bezoeken en netwerken (publieke en private ziekenhuizen, bedrijven)
India -  Netherlands 'Digital Health' workshop

Mumbai, met o.a.:

Bezoeken en netwerken (private ziekenhuizen, bedrijven)

Bangalore, met o.a.:

Bezoeken en netwerken (publieke en private ziekenhuizen, bedrijven)
India - Netherlands Living Lab workshop

Het missieprogramma wordt de komende weken nader ingevuld. Heeft u specifieke wensen? Geef deze aan ons door. We nemen ze graag mee in de verdere uitwerking van het programma.

New Delhi

New Delhi is als hoofdstad van India en de zetel van de nationale regering de belangrijkste metropool in het noorden van India. In New Delhi zijn naast de voor deze innovatiemissie relevante ministeries, een aantal grote relevante publieke onderzoeksinstituten o.a. AIIMS, THSTI en de hoofdkantoren van private ziekenhuisgroepen MAX en Fortis gevestigd.   

Mumbai

Mumbai is het financieel economisch centrum van India. Het is de belangrijkste vestigingsplaats voor de hoofdkantoren van grote Indiase industriële conglomeraten en de Indiase farmasector. Mumbai is daarnaast de thuisbasis van private ziekenhuizen zoals het Kokilaben Dhirubhai Ambani Hospital en Hinduja Hospital en belangrijke publieke centra zoals het Tata Memorial Hospital. Ook de disruptieve telecomspeler Reliance Jio is gevestigd in de stad en laat met de JioHealthHub zien ambities te hebben op het vlak van digital health.

Bangalore

Bangalore staat bekend als 'India's Silicon Valley'. Deze stad - in de deelstaat Karnataka - is een belangrijke mondiale IT hub en één van de snelst groeiende Indiase metropolen. De stad is heeft een snel groeiende Life Sciences & Health sector en is een startup hotspot. Tijdens het bezoek bouwen we voort op de strategische samenwerking tussen Nederland de deelstaat Karnataka binnen het India Living Lab on Healthcare. Een platform om met Nederlandse inbreng bij te dragen aan de uitdagingen en behoeften in de Indiase gezondheidszorg, door het opzetten van duurzame, bilaterale samenwerking. De ambitie is om samen met Nederlandse en Indiase partners (bedrijfsleven, zorg, onderwijs, onderzoek en innovatie) pilotprojecten op te zetten en daarmee ook business kansen te creëren voor de Nederlandse life sciences & health sector.

Kosten

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie bedragen ? 250 per persoon.

Deelname is inclusief het collectief programma, transfers, lunch en diners (indien vermeld in het programma). Deelname is exclusief reis- en verblijfkosten (hotels, binnenlandse en intercontinentale vluchten) en overige individuele kosten.

Deelname, vragen en informatie

Om de missie succesvol te laten zijn, is het belangrijk dat de onderzoeksorganisaties en bedrijven die meegaan binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van de innovatiemissie vallen. Heeft u interesse in deelname aan de innovatiemissie, of heeft u vragen? Neemt u dan contact met ons op. Meer informatie over de missie vindt u HIER.

--

Colofon

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Den Haag

Niels van Leeuwen

Sr. adviseur internationale (R&D)samenwerking

Life Sciences & health

T. 088 - 602 5290

M. 06 - 5256 3310

 

Nederlandse Ambassade, Innovatie Attaché Netwerk New Delhi, India

Ravleen Pal

Sr. beleidsadviseur  Life Sciences & Health / HighTech

T. +91 11 241 97 617

Freek-Jan Frerichs

Hoofd Innovatie Attaché Netwerk India

T. +91 11 241 97 625