Promoten op pumps

IHE heeft vier nieuwe ambassadeurs aangesteld in 2017 op de beurs Zorg & ICT die de organisatie en het gedachtegoed nadrukkelijk gaan promoten in de zorg. Wie zijn ze? Wat doen ze? En hoe gaan ze invulling geven aan hun nieuwe rol? In vier korte afleveringen stellen we ze voor. Nu: Renie Heerbaart

“Ik heb al een mantelpakje en pumps aangeschaft”, grapt ze over haar nieuwe rol als ambassadeur van IHE. En Renie Heerbaart speelt al heel wat rollen in de zorg. Zo is ze niet alleen directeur van de Twentse regionale samenwerkingsorganisatie IZIT, maar ook voorzitter van RSO Nederland, de overkoepelende organisatie waarin alle regionale samenwerkingsorganisaties verenigd zijn.

Renie Heerbaart

Renie Heerbaart

In beide functies zet ze zich in voor standaardisatie van informatie-uitwisseling en communicatie. In haar nieuwste rol ook. Eigenlijk denkt ze dat er niet zo gek veel verandert. Heerbaart: “Ik ben de laatste tijd zo veel met IHE-profielen bezig geweest.” Dagelijks valt de naam IHE. “Thuis kunnen ze het niet meer horen”, schatert ze.

Het precieze moment dat ze met de organisatie in aanraking kwam, weet Heerbaart niet meer. “Ja, het was toen we in Twente gingen nadenken over een XDS-netwerk.” Wel weet ze nog dat ze veel meer inzicht kreeg toen IHE om de hoek kwam kijken. “IHE kijkt naar het geheel, daardoor begrijp je beter wat er nodig is om informatie uit te wisselen.”

De voorvrouw van IZIT en RSO Nederland trekt de vergelijking met het verkeer op de weg als ze uitleg geeft over hoe zij IHE ziet. “Je kunt wegen aanleggen en iedereen een auto geven, maar als er geen verkeersregels zijn, geen verkeersborden, geen rijlessen, dan gebeurt er helemaal niets.”

Ze gooit er nog een vergelijking uit. “Op de middelbare school moest je tijdens Duits en Engels altijd woordjes leren. Vreselijk was dat. Wat moest je ermee? Maar als je dan naar Duitsland of Engeland ging, dan vielen die woorden in een context, dan werd het duidelijk.”

Dat IHE nog geen begrip is binnen de zorg heeft volgens Heerbaart te maken met de ontwikkelaars van de grote EPD-systemen. Die houden de boot af, stelt ze, omdat ze denken dat het niet in hun belang is. “Als je IHE omarmt betekent dat dat je iets met je product moet.”

Toch is ze heel positief gestemd over dat IHE straks wel landelijke bekendheid geniet. “Het duurt niet lang meer. Daar ben ik van overtuigd. Het Informatieberaad is op de hoogte van het bestaan, net als VWS.”