Sponsor CAT18 Cisco: ´Op informatieniveau is standaardisatie hard nodig´

Digitale zorg komt pas echt tot bloei als we in staat zijn om veilig, betrouwbaar en gestandaardiseerd gegevens uit te wisselen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Met onder andere de IHE Europe Connectathon 2018, een jaarlijks event waarop softwareleveranciers onderling hun interoperabiliteit testen. Aan het woord is Cisco, een van de technische sponsoren van het event.

In de week van 16 - 20 april vinden er in de Fokker terminal in Den Haag diverse events plaats die allen te maken hebben met zorg en interoperabiliteit en standaardisatie. Tijdens de zogenaamde Weekonnect (17 -19 april) kan de bezoeker vele interessante lezingen bijwonen. Daarnaast is het zeer zeker de moeite waard om ook het IHE Europe Symposium (17 april) , IHE Europe MHealth-Plugathon (17 en 18 april) en de IHE Europe Connectathon te bezoeken (16-19 april).

Connectathon en interoperabiliteit

Tijdens de jaarlijkse IHE Europe Connectathons testen softwareleveranciers de interoperabiliteit van hun software – gebruik makende van IHE-integratieprofielen -  tegen software van andere leveranciers. Als de tests tijdens een Connectathon juist zijn uitgevoerd, mag de softwareleverancier een IHE-integratieverklaring afgeven. Deze gestandaardiseerde indicatie van de mogelijkheden van het betreffende systeem is voor zorgverleners een handig ‘hulpmiddel’ in hun keuze voor bepaalde applicaties.

Martijn Mol

Martijn Mol

Sponsor

Een van de technische sponsoren van de IHE Europe Connectathon 2018 is Cisco. Martijn Mol, binnen Cisco’s ‘Digitale Versnelling Nederland’ team verantwoordelijk voor de gezondheidszorgsector, over het belang van IHE: "Sinds 2006 bezoek ik de jaarlijkse HIMSS. Tijdens dit event staan IHE en interoperabiliteit altijd op de agenda. Ik zie de organisatie een steeds belangrijker onderdeel worden bij het faciliteren van het zorgproces vanuit ICT. Want in de zorg moet nog hard gewerkt worden in de processen rondom de patiënt. Ook zie ik, dat er nog veel inefficiëntie is. Niet alleen in het proces, ook in de techniek. Door standaardisatie kan de zorgkwaliteit omhoog tegen lagere kosten."

Mol vervolgt: "Ons bedrijf heeft de afgelopen 30 jaar een grote bijdrage geleverd aan de manier waarop we leven, spelen, leren en werken. Gerealiseerd door interoperabiliteit tussen verschillende netwerken, telefonie, videosystemen en datacenterinfrastructuren. Vanuit mijn Digitale Versnellingsteam stimuleren en investeren we in het opschalen van initiatieven die bijdragen aan het realiseren van de door de overheid gestelde digitaliseringsdoelen. Op informatieniveau is deze standaardisatie ook hard nodig. De Connectathon zien we als het event in de zorg, waar verschillende uitwisselingsprofielen tussen softwarepakketten regelmatig getest en doorontwikkeld worden. Ook hieraan dragen wij als Cisco graag bij. Zelf hebben we nooit op een Connectathon gestaan. Wel zijn er veel eco-partners en andere partijen actief die wij in projecten bij zorginstellingen tegenkomen en mee samenwerken."

De Connectathon is dit jaar gekoppeld de Weekonnect en andere evenementen, zoals eerder vernoemd: ”Op de Connectathon wordt interoperabiliteit gebouwd en getest. De Weekonnect zie ik als de kans om de uiteindelijke gebruikers enthousiast te maken over wat er op de Connectathon mogelijk wordt gemaakt. Als dit nieuwe event succesvol blijkt en er ook nog een mogelijkheid is om de Connectathon-community te voeden met feedback rondom functionaliteit, dan lijkt mij het zeker een jaarlijks terugkerend event", aldus Martijn Mol.