Weekonnect 2018: ‘Tikkie breed graag’

Naast de IHE Europe Connectathon vonden tegelijkertijd in de Haagse Fokker Terminal meer evenementen plaats over interoperabiliteit. Zo waren er ook de Weekonnect, het IHE Symposium, de mHealthPlugathon en de Projectathons. Het voordeel hiervan?

 

Weekonnect 2018, Fokker Terminal, Den Haag (NL)

Weekonnect 2018, Fokker Terminal, Den Haag (NL)

 

Je zou kunnen zeggen: wat voor de sport de Olympische Spelen zijn, is voor de wereld van de interoperabiliteit de IHE Connectathon. Als ict’er wil je er minstens een keer in je leven aan deelnemen, als land wil je zo’n evenement graag een keer organiseren omdat het een eer is. Dit jaar was het de beurt aan Nederland.

 

 Jürgen Brandstätter

Jürgen Brandstätter

 

"Nederland had de beste aanbieding”, zegt Jürgen Brandstätter van de IHE Europe Stearing Committee. Waarom? “Omdat IHE Nederland de steun had van twee ministeries en de stad Den Haag. Dat is enorm belangrijk voor de zichtbaarheid van IHE als geheel.” De Oostenrijker is ook zeer te spreken over het niveau van de sprekers. “Er waren verschillende mensen uit Europa en Amerika, maar zelfs ook iemand van de Europese Commissie.”

Nederland, vertegenwoordigd door IHE Nederland, het ministerie van VWS en het ministerie van EZ won met het beste aanbod. Naast de IHE Connectathon zijn ook het IHE Symposium, een aantal Projectathons en de IHE mHealth Plugathon georganiseerd. Bovendien was de Connectathon gekoppeld aan Weekonnect. Het concept was zeg maar de Week van de Interoperabiliteit.

 

Robert Breas

Robert Breas

 

“Iedereen die iets met interoperabiliteit te maken heeft is hier aanwezig”, zegt Robert Breas, senior consultant & trainer eHealth Interoperability bij MedicalPHIT. “Dat is een groot voordeel. Op Weekonnect komen veel beleidsmedewerkers en marketeers af. Die kunnen op de Connectathon zien wat er aan de achterkant allemaal bij komt kijken.''

 

Tapani Piha

Tapani Piha

 

Spreker Tapani Piha, die binnen de Europese Commissie leiding geeft aan de unit EHealth, geeft aan dat er ook breed samengewerkt moet worden op Europees niveau. Maar dat is nog best lastig, concludeert de Fin tegelijkertijd. “Gezondheid is nog steeds een nationale kwestie.” Maar de ontwikkelingen binnen de zorg gaan net zo snel als die van de tablet. Als interoperabiliteit op Europees niveau wordt aangepakt, dan zorgt dat volgens Piha voor meer veiligheid van patiënten. Een evenement als dit, waar alle stakeholders bij elkaar zijn, helpt daar enorm bij, stelt hij.

 

 Alexander Markowetz

Alexander Markowetz

 

Spreker Alexander Markowetz trekt de vergelijking met Facebook als hij het over IHE heeft. “Dat sociale medium heeft zo groot kunnen worden omdat het vanaf het begin buiten landsgrenzen dacht. Als je nu met een nationaal ICT-systeem komt, dan ben je dood. Dat heeft geen enkele zin. Dus ook voor IHE geldt: denk globaal.”

Tie Tjee

Tie Tjee

De breedte kreeg in Den Haag ook op een andere manier vorm. Naast de gezondheidszorg was ook de energiesector uit Oostenrijk aanwezig, zowel op de Connectathon als op de Weekonnect. Zij hebben de IHE methodiek omarmd en zijn met IHE-profielen voor de energiesector aan de slag. Volgens IHE Nederland-voorzitter Tie Tjee ontzettend belangrijk. Daar gaat volgens hem een versterkend effect van uit. “Partijen binnen de gezondheidszorg zullen eerder denken: oh, als de energiesector er ook gebruik van maakt, dan zal het wel goed zijn.” Zelf is hij er steeds meer van overtuigd geraakt om binnen de acceptatie van IHE-profielen meer het Waarom-verhaal te vertellen dan het Wat-verhaal. “Ik denk dat we daar nog meer mee bereiken.”